V Žiline zavládol smútok, Tarkovič: "Nezvládli sme útočnú fázu"

25.07.2012 Žilina

Žilina 25. júla (TASR) - Nezvládnutie útočnej fázy označil asistent trénera futbalistov slovenského majstra MŠK Žilina Štefan Tarkovič za kameň úrazu v odvete 2. predkola Ligy majstrov 2012/2013 na pôde izraelského šampióna Hapoelu Ironi Kirjat Šmona. Prehra 0:2 ukončila púť "šošonov" v pohárovej Európe v najkratšom možnom čase, v dôsledku čoho zavládlo pod Dubňom veľké sklamanie. V 3. predkole si tak proti 7-násobnému majstrovi Azerbajdžanu Neftči Baku zahrajú zverenci kouča Giliho Landaua.

Žilina mala pritom pred odvetou solídne vyhliadky smerom k postupu, keďže v prvom zápase zvíťazila 1:0. V druhom zápase sa hotovala streliť gól, čím by svoje šance výrazne zvýšila. To sa však nestalo a súper dvoma gólmi v druhom polčase ukončil žilinské nádeje. "Veľa pozitív v tomto zápase nenájdeme, nehrali sme dobre a vypadli. Chceli sme hrať ako doma s tým, že strelíme gól a prinútime súpera hrať vabank, čo sa nám však nepodarilo. Najmä v útočnej fáze sa nám nedarilo zopakovať výkon z domáceho zápasu. V prvom polčase sme strácali veľa ľahkých lôpt a súper nás dostal pod tlak, ktorý po zmene strán vyústil do dvoch gólov. Sme sklamaní z výkonu hráčov, ktorí zahrali pod svoje možnosti. Musíme sa teraz preladiť na ligu, už v nedeľu hráme na Slovane a tam sa upriamuje naša pozornosť," uviedol Tarkovič.

Sterilnosť v ofenzíve sa napokon Žiline kruto vypomstila, keď si najprv v 70. minúte obranca Vladimír Leitner zrazil loptu do vlastnej siete a o osem minút neskôr vsietil postupový gól domácich mimoriadne aktívny a v utorok disponovaný Šimon Abuhazira. "Nedokázali sme sa presadiť v útoku a to bol najväčší kameň úrazu. Strácali sme veľa ľahkých lôpt a v prechodovej fáze sme neboli schopní zaútočiť do otvorenej obrany súpera. Chlapcom sa to vracalo stále naspäť a naopak domáci sa dostávali do vypracovaných šancí. Keby sme boli v útočnej fáze dominantnejší a podarilo sa nám skórovať, tak si myslím, že zápas zvládneme. Na ale sa však nehrá a realita je taká, aká je," skonštatoval s tým, že určitý vplyv na zápas malo aj počasie: "Bolo veľké teplo a vlhkosť vzduchu, na to sa však nemôžme vyhovárať. Podmienky boli rovnaké pre oba tímy, hoci domáci boli na ne lepšie adaptovaní. Počítali sme s tým a všetko tomu prispôsobili, napokon to však nebolo nič platné. V prvom rade sme však mali odohrať kvalitnejší zápas."

Žilina si mohla postupom zabezpečiť istotu minimálne ďalších dvoch stretov s európskymi klubmi, pretože aj v prípade prehry v 3. predkole by si zahrala play off o postup do skupinovej fázy Európskej ligy UEFA. Takto sa môže venovať už len domácej súťaži a národnému poháru, kde obhajuje víťazstvá. "Najväčšie sklamanie pre nás je asi v tom, že po minulej úspešnej sezóne sme vypadli hneď v prvom dvojzápase vo veľkej súťaži a dá sa povedať, že hlavná ambícia, aby sme sa v Európe začali presadzovať, je z tohto pohľadu out. Zápas nám veľa ukázal, ale už sa musíme sústrediť na Slovan a celkovo domácu súťaž, kde chceme hrať o popredné miesta."
 

Vyberte región